Uddevallas bilaffärer

30 september, 2019 0 av Hugo Engström

I Uddevalla finns återförsäljare för de flesta vanliga bilmärkena. Här kan man hitta bilar med priser på allt från 5000 kr till 500 000 kr. Vilken prisklass, vilken bilmodell och hur bilen ska finansieras kan påverka var i Uddevalla bilen kan köpas in. Vad finns det för alternativ?

Återförsäljare av specifika bilmärken

Ska du köpa en helt ny Volvo, Renault eller kanske Kia? När det kommer till fabriksnya bilar sker försäljning enbart via specifika auktoriserade återförsäljare. Här blir inte valet så stort då inköpet bara kan ske hos ett par butiker. Men utöver nya bilar säljer dessa bilaffärer även begagnade bilar. Det är främst inbytesbilar som andra kunder lämnat in när de köpt en dyrare bil. Detta antingen ny eller begagnad. Hos de stora bilaffärerna finns alltså nya bilar från vissa märken samt begagnade bilar inom en rad olika märken. Här hittas bilar för de flesta. Men önskar man de allra billigaste bilarna kan det vara svårt att få något att välja mellan. Många bilaffärer som är återförsäljare väljer nämligen inte att sälja bilar under 10 – 20 000 kr. Det är helt enkelt inte tillräckligt lönsamt.

Mindre bilhandlare

I Uddevalla finns även små mindre bilhandlare som inte är knutna till något specifikt märke. Det är framförallt två punkter som skiljer dessa bilaffärer mot övriga. För det första säljer de inte helt fabriksnya bilar. De har helt enkelt inte rätten att göra detta av något märke. Istället är det begagnade bilar som köps/säljs/byts. För det andra kan man ofta hitta riktigt billiga bilar här. De bilar som de större bilaffärerna inte tar in som inbyte eller köper på grund av dess låga värde. Här finns däremot möjligheten att ta in dessa, renovera dem och sedan sälja till något högre pris.

Den privata marknaden

Utöver de företag i Uddevalla som säljer bilar finns självklart en stor privat marknad. Både i lokaltidningen och på internet kan annonsering ske för 50 – 100 kr. Privata marknaden innefattar allt från avställda skrotbilar till lyxiga sportbilar. Att köpa en bil privat innebär däremot en större risk. Detta både utifrån att man kan bli ”blåst” på köpet samt att någon garanti inte ingår. Vid köp genom bilaffärer ingår generellt garanti ett par månader på de billigaste bilarna och betydligt längre på de dyrare.

Att tänka på i val av bilaffär

Råd & Rön sammanställer, ett par gånger per år, en lista över företag som anses vara ”oseriösa”. Detta utifrån att företaget haft en konflikt med en privatperson och inte följt de rekommendationer som Allmänna Reklamationsnämnden gett kring denna konflikt. Detta kan vara bra att göra oavsett vilken bransch man vill anlita ett företag inom men det gäller inte minst bilbranschen. Orsaken är att bilbranschen är överrepresenterad på denna lista. Detta tillsammans med hantverkare. Framförallt bör man kolla upp företaget om det inte är någon av de stora auktoriserade bilaffärerna i Uddevalla som köp ska ske hos. Ser man på listan hos Råd & Rön är det främst de mindre bilhandlarna som hittas.

Se över finansieringsmöjlighet

Går du till en stor bilaffär kommer du sannolikt bli erbjuden finansiering via ett externt kreditföretag. Det kan ske via ett billån där bilen därmed är säkerhet för detta lån. Men det inte säkert att detta alternativ finns tillgängligt hos de mindre bilhandlarna. Kom ihåg att ett lån hos en bilaffär inte nödvändigtvis måste vara fördelaktigare än ett lån du kan få på en bank. Jämför alltid den effektiva räntan. Det är det enda sättet att tydligt se vad som är billigast.

Vad kan du få för inbyte?

Vid inköp av en begagnad bil kan ofta den tidigare bilen lämnas in som inbyte. Det kan däremot skilja ganska mycket på hur mycket du kan få för bilen. I vissa fall kan det vara värt att åka runt till flera bilaffärer i Uddevalla för att få prisförslag från dem innan man väljer var inköpet ska ske. Priset du betalar är ju nya bilens pris minus inbytesvärdet. Så det är bägge dessa faktorer som är avgörande för den som vill pressa priset och hitta en så prisvärd bil som möjligt.

Är leasing ett alternativ?

Den privata leasingmarknaden har minst sagt ökat kraftigt. Det finns flera tydliga fördelar med att leasa en bil istället för att köpa den. Men även tydliga nackdelar. Läs på om leasing och se om det eventuellt kan vara ett alternativ. Önskas leasing behöver du vända dig till de större och auktoriserade bilaffärerna i Uddevalla. Överlag sker leasing på nya bilar vilket innebär att det inte är något som de mindre bilaffärerna erbjuder.

Kolla upp om de är godkända

Via mrf.se går det enkelt att kontrollera vilka bilaffärer som är godkända och därmed förbundit sig att följa vissa regler och villkor. Framförallt är det de minsta bilaffärerna i Uddevalla som inte har detta medlemskap. Att handla från en godkänd bilhandlare innebär en ökad trygghet.