Shopping Uddevalla

30 september, 2019 0 av Hugo Engström

Den stad som har ett brett och blandat utbud när det kommer till butiker är också en stad med bra shopping och levande stadskärna. Man når ut till många olika målgrupper och får en sprudlande och trevlig stad att vistas i för både boende och turister. Uddevalla är en sådan stad, som erbjuder alltifrån gårdsbutiker till kedjor och centrumshopping. Vill man shoppa på ett mer miljövänligt vis kan man även hitta en del second-handbutiker samt många trevliga loppisar. Här finns alltså alla möjligheter för den som vill shoppa och samtidigt slå ett slag för den lokala handeln.

Shoppa mitt i stan

Är man turist i Uddevalla och bosatt på något av stadens centrala hotell finns gott om shoppingmöjligheter på stadens gågator och torg. Här kan man handla i vanliga klädbutiker som ingår i kända kedjor men också i lokala varianter med ett mer unikt utbud. Dom allra flesta affärer ligger med gångavstånds mellanrum runt om i centrum och förutom butiker finns givetvis även både fik och restauranger att tillgå för den som vill vila benen under shoppingturen.

Unika butiker och shoppingmöjligheter

Förutom många välkända butikskedjor och större affärer finns även ett stort utbud av små och genuina butiker i och en bit utanför Uddevalla. I olika gårdsbutiker kan man köpa lokalproducerade och hemsnickrade varor som inte går att hitta någon annanstans. Här finns även saluhall och andra speciella butiker som säljer bland annat lokala delikatesser. Vad sägs om goda ostar, nybakat bröd samt fisk och skaldjur direkt från Bohuslän? För matälskaren är även dessa en given plats för shopping när man befinner sig i Uddevalla.

Köpcentrum

I Uddevallas mitt ligger ett stort köpcentrum som inhyser över 80 butiker i olika kategorier och faktum är att det är ett utav Sveriges största. Hit kommer gärna både lokalbefolkningen för att shoppa men även många turister stannar till för att göra ett besök. Långväga gäster från Norge är också vanligt och det stora utbudet och köpcentrets placering precis in till E6:an är troligen anledningen till att det är så populärt och välbesökt.

Här finner man det mesta man kan tänkas behöva. Fyll upp garderoben med nya och fräscha kläder efter årstid, köp nya och moderna teknikprylar eller inred hemmet på nytt med både möbler och mindre detaljer. Med många butiker under samma tak finns något som passar för alla smaker och vid till exempel en regnig dag är det en perfekt dagsutflykt för hela familjen, både för den som är bosatt i staden och för den som är här på besök. Givetvis kan man även stanna upp och äta en bit mat när magarna börjar kurra och för dom allra minsta finns lekhörnor att klättra och springa av sig i. Utanför finns närmare 4000 parkeringsplatser där man kan ställa bilen i upp till sex timmar utan att behöva flytta på den.

Klimatsmart och billigt

Hör man till en av dom som gillar återbruk men ändå vill ägna sig åt shopping i Uddevalla finns även ett bra utbud av second-handaffärer. Här kan man likt dom flesta andra ställen hitta både kläder, leksaker, heminredning och andra spännande prylar till en billig peng samtidigt som man gör en insats för miljön. Återbruk har blivit otroligt populärt i dagens konsumtionssamhälle och Bohuslän och däribland Uddevalla är känt för att under sommarhalvåret kunna erbjuda många mysiga små gårdsloppisar. Tar man bilen och ger sig iväg utefter små landsvägar kan man minst sagt hitta lyckad och unik shopping – både billigt, unikt och klimatsmart.

Levande stad tack vare bra shopping

I många småstäder dör centrumshoppingen ut på grund av den hårda konkurrensen från internetpriser och dom tusentals butiker som finns tillgängliga dygnet runt. Dom fysiska butikerna klarar av naturliga skäl inte av att gå runt när konsumenterna försvinner och till slut tvingas de att stänga igen. Är invånarna däremot medvetna om hur viktigt det är att stödja den lokala handeln är chansen stor att man kan rädda butikerna trots den hårda konkurrensen som finns på internet. Staden blir levande och istället för en ond cirkel där butik efter butik tvingas slå igen så blir den positiv och inspirerande och fler vågar satsa. Uddevalla är en stad som ännu lyckas hålla igång sin shopping och kanske är det just tack vare det breda och varierande utbudet som finns. Man kan enkelt fördriva en dag på stan med att kolla i affärer, slå sig ned på ett fik eller kanske i en bar och njuta av en levande stad.

Uddevalla är minst sagt en bra stad för shopping. Vill man strosa runt i stadskärnan räcker det gott och väl för att göra roliga fynd men med närheten till det stora köpcentret finns ännu större möjligheter. Leta upp härliga loppisar ut på landsbygden och bidra till en bättre miljö eller varför inte kombinera alla tre när du väl är här på ett besök.