Så kan det vara att jobba som hyrsjuksköterska

Så kan det vara att jobba som hyrsjuksköterska

19 februari, 2023 Av av Rikard Berg

En utbildad sjuksköterska kan arbeta på sjukhus, vårdcentraler eller andra typer av vårdinstanser – men det finns även möjlighet att arbeta för ett bemanningsföretag. Då kallas det för hyrsjuksköterska och det skiljer sig en del från att ha en fast anställning. Det är till exempel vanligt att hoppa runt bland olika arbetsplatser för att fylla tillfälliga behov men även längre uppdrag förekommer.

Till fördelarna hör bland annat att det är flexibelt och varierande, samt att det finns goda chanser till högre lön.

Uppdrag via ett bemanningsföretag

En sjuksköterska med fast anställning går till samma arbetsplats varje dag – kanske på ett sjukhus eller på en vårdcentral. En hyrsjuksköterska jobbar däremot för ett bemanningsföretag och kan ta på sig olika typer av uppdrag beroende på var och när det finns behov. Ena veckan kan arbetsplatsen till exempel vara på en vårdcentral och nästa på ett sjukhus.

Uppdragens omfattning och längd varierar men en hyrsjuksköterska väljer helt fritt bland dom tillgängliga uppdragen som listas hos bemanningsföretaget.

Det är enkelt att ansöka om att arbeta som sjuksköterska hos ett bemanningsföretag. Hos åtminstone en av aktörerna går det att skicka in en intresseanmälan direkt via nätet, för att sedan bli kontaktad av någon som jobbar där. Just detta bemanningsföretag erbjuder sedan bland annat:

  • En personlig kontaktperson
  • Hjälp med att hitta lämpliga uppdrag, utifrån krav/önskemål
  • Kompetensutveckling i form av föreläsningar, utbildningar etc.

Flera fördelar med att vara hyrsjuksköterska

Det finns flera fördelar med att arbeta som sjuksköterska hos ett bemanningsföretag, bland annat att det är både flexibelt och varierande. Det kan vara ett utmärkt alternativ för den som vill prova något nytt efter många år på samma arbetsplats eller för den som är nyutexaminerad och inte riktigt vet vilket spår som ska väljas.

Genom att jobba som hyrsjuksköterska finns möjlighet att ta uppdrag runt om i hela landet och flera av bemanningsföretagen inom vårdsektorn erbjuder även uppdrag i Norge och andra nordiska länder.

En annan fördel med att arbeta på detta sätt är att det finns goda chanser till högre lön. Bemanningsföretagen erbjuder i regel högre lön än ordinarie arbetsgivare och många som valt denna väg vittnar om högre lön trots färre arbetstimmar. Hur mycket en hyrsjuksköterska kan tjäna beror förstås på arbetsmängd samt vilken typ av uppdrag som väljs. På vissa ”oattraktiva” platser, där det är svårt att tillsätta personal, kan lönen till exempel vara högre.